NĚKTERÁ PIVA PROSTĚ MUSÍTE OCHUTNAT

Nejlépe více než jednou …

Přijďte si prohlédnout, jak naše pivo vzniká!

Jedinečná možnost prohlídky pivovaru pro skupiny i jednotlivce. Prohlídky jsou možné po individuální dohodě.
Šrotování a vystírání

Ve sladu obsažené látky, především škrob a bílkoviny, je nutné nejprve převést do roztoku, aby je sladové enzymy mohly přeměnit na směs nížemolekulárních sacharidů, které později kvasinky přemění na etanol a oxid uhličitý. Slad se nejprve rozšrotuje, poté se smísí s vodou při takzvaném vystírání. Množství sladu použité pro jednu várku se nazývá sypání.  U dobře rozluštěných sladů se vystírá při teplotách 35–38 stupňů Celsia. Tento úvodní proces probíhá ve vystírací kádi.

http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/ic1.png
Rmutování

V průběhu rmutování enzymatický komplex, který obsahuje slad, štěpí složité polysacharidy – škroby – na jednoduché zkvasitelné cukry. Nejdůležitější chemickou reakcí při rmutování je právě štěpení škrobu na nížemolekulární cukry, zejména glukózu, maltózu a dextriny. Kromě štěpení škrobu je při rmutování důležité i štěpení vysokomolekulárních bílkovin. Ty jsou důležité pro pěnivost piva i plnost chuti a jejich štěpné produkty aminokyseliny jsou důležité pro kvašení.

http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/2.png
Scezování

Při přibližně 30 minut dlouhém scezování se oddělí kapalná část rmutu od pevných zbytků sladu – sladového mláta. Scezování probíhá v sladinové kádi a konečným produktem této fáze výroby je sladina – čirý roztok se sladkou chutí.

Vaření

Sladina se vaří v kotlích – tzv. chmelovarech. Při vaření dochází odpařováním vody k regulaci hustoty a do sladiny se přidává i chmel a případně koření.Vaření sladiny s chmelem v mladinové pánvi trvá 90 až 120 minut a v jeho průběhu přechází hořké látky z chmelu do roztoku a zároveň probíhá i sterilizace, při které se odstraňují případné bakterie. Chmel se přidává na začátku vaření pro hořkost, na konci pro aroma. Výsledkem vaření je horká mladina.  Celý varný proces od vystírání po chmelovar trvá přibližně dvanáct hodin.

http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/3.png
Voda

I zdánlivě obyčejná voda je při výrobě piva důležitá. Varní voda je jednou ze základních surovin pro výrobu piva a její složení má vliv na konečný produkt. Důležitým faktorem u vody je její tvrdost. V našem pivovaru používáme vodu, která je středně tvrdá.

http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/4.png
Chmel

Chmel dodává pivu hořkost, vůni a zároveň sráží bílkoviny. My pro vaření používáme nejkvalitnější chmel a to zejména žatecký poloraný červeňák.

Slad

Základem každého piva je ječmenný slad. Pro naše pivo používáme převážně z 95% slady z pivovaru Ferdinand.

http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/5.png
Kvasnice

Přesnou charakteristiku kvasnic si každý pivovar uchovává sám pro sebe.

Naše pivo můžete také ochutnat v těchto restauracích:

Úštěk – Hotel Racek, Praha- Klášterní pivnce, Galerka, IP Submarine, Pivnice u Sadu, Pivni rozmanitost
http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/vanocni.png
http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/vikar.png
http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/dekan.png
http://bpivovar.cz/wp-content/uploads/2018/01/stepan.png